Francuska zapiekanka ziemniaczana (Hachis parmentier)

Składniki:
500 g mięsa mielonego, wieprzowo -wołowego
15 dag żółtego sera (ementaler)
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
4-5 posiekanych ząbków czosnku
1-2 cebulę
1 średni pomidor
1 średnie winne jabłko
1 kg ziemniaków
3-4 łyżki śmietany
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa, sól, pieprz, duża szczypta cynamonu

Jabłko i pomidor sprawiają, że mięso nie jest suche i zyskuje na lekkości. Nuta cynamonu i świeżych ziół dodają całości charakteru.


Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka z osoloną gotującą się wodą. Gotujemy ok. 15 minut, do miękkości.
2. W tym czasie na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone . Dusimy ok.12 minut.
3. W blenderze miksujemy pomidora (wcześniej sparzonego i jabłko- obrane )
4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
5. Zmiksowanego pomidora z jabłkiem dodajemy do mięsa. Mieszamy. Łączymy z ziołami, doprawiamy (nie pomijajmy cynamonu). Odstawiamy.
6. Ugotowane ziemniaki przecedzamy. Gorące przecieramy przez sitko. Dodajemy śmietanę i 1 łyżkę masła. Doprawiamy.
7. Dno foremki, w której będziemy zapiekać r, smarujemy odrobiną masy ziemniaczanej. Wykładamy mięso i przykrywamy je warstwą pozostałych ziemniaków, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu posypujemy żółtym serem (ementaler)
8. Pieczemy ok. 25-30 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
9. Podajemy ze świeżą sałatą.